Pigeon-Talk banner

Agresywne zachowanie gołębi

1 reading
68K views 36 replies 16 participants last post by  am4care  
#1 ·
Wczoraj rano moja gołębica była w swojej klatce, a ja miałem wkrótce wyjść z domu i zdałem sobie sprawę, że w klatce jest bałagan z kupą w jej misce z wodą i kupą na całej podłodze z gazet. Zakrzywiłem dłoń wokół niej, żeby wyjąć miskę z wodą i spodziewałem się, że prawdopodobnie wyjdzie ze swojej klatki, ponieważ zwykle odchodzi, jeśli się do niej zbliżam. Cofnęła się trochę, a ja spróbowałem wyciągnąć gazetę, żeby ją wymienić, ale ona na niej stała i myślę, że podniesienie jej spod spodu zdenerwowało ją. Kiedy wróciłem z nowym papierem i wodą, zaczęła mnie dziobać, a potem faktycznie kilka razy uderzyła mnie skrzydłem. Oczywiście przeprosiłem.

Później tego dnia siedziałem na podłodze, gdzie żerowała, a ona podeszła do mojego palca u nogi i zaczęła go dziobać i skubać, co uznałem za zabawę i tak naprawdę byłby to pierwszy raz, kiedy przyszła do mnie po coś, chyba że rozdawałem jedzenie. Jednak później wieczorem, kiedy gniazdowała na mojej półce z książkami, spróbowałem ją pogłaskać, ponieważ ktoś zasugerował, że w tym okresie pierzenia, w którym się znajduje, chciałaby się dobrze podrapać. Myśląc, że prawdopodobnie nie pamiętała mojego wykroczenia tego ranka, ostrożnie podniosłem palec do jej klatki piersiowej, mówiąc do niej cicho, a ona znowu podniosła skrzydło i uderzyła mnie.

Uderzyła mnie znowu dziś rano, kiedy rozmawiałem z nią poza jej klatką i zobaczyłem, jak zaczyna atakować moją twarz dziobem. Nie była najbardziej czułym ptakiem w ciągu miesiąca, w którym się nią opiekowałem, ale z pewnością nie spodziewałem się, że stanie się agresywna. Widziałem również, jak staje się dziko agresywna z kolorową zabawką z papier mâché i sznurka, którą powiesiłem w jej klatce kilka tygodni temu. Wydaje się, że uwielbia tę zabawkę, ale czasami ją też prześladuje.

Zatem moje pytanie: czy to zachowanie wynika z tego, że przechodzi zmiany hormonalne (staje się nastolatkiem)? Czy od tej pory będzie uważać mnie za uciążliwość lub niebezpieczeństwo i planować pozbycie się mnie? Czy dostanie kolejnego gołębia, z którym mogłaby się związać, złagodzi jej niepokój czy bardziej ją zdenerwuje? Czy jej zachowanie ma więcej wspólnego z terytorium (nie powinienem spędzać czasu z ptakiem w jego miejscach jedzenia i gniazdowania)? Jak bardzo nienormalne lub normalne jest dla gołębia bicie ludzi i rzeczy? O czym powinienem pamiętać podczas interakcji z nią? Ma dużo miejsca, ponieważ pozwalam jej swobodnie poruszać się po moim mieszkaniu, ale wkrótce zbuduję dla niej wolierę wewnętrzną.

Wszelkie uwagi będą bardzo mile widziane!
T

#2 ·
Brzmi jak szczęśliwy, zdrowy, dojrzewający ptak, który dostosowuje się do ludzkiego środowiska.

On lub ona dorasta i przechodzi przez okres dojrzewania. On/ona zaczyna chronić swoją własność, gdy ją naruszasz, co jest całkowicie normalne dla ptaka. Im więcej terytorium pozwolisz ptakowi swobodnie zamieszkiwać, tym więcej będzie rościł sobie do niego praw i chronił je, jeśli rzeczywiście jest on.

To komplement, ponieważ ptak uważa cię za swojego/swoją równą.

#3 ·
Całkiem normalne. Od kilku lat karmię stado zdziczałych gołębi na parapecie i regularnie dostaję uderzenie skrzydłem od kilku samców, kiedy próbuję delikatnie odsunąć je na bok, żeby inne gołębie mogły jeść. Są dwa, które absolutnie nigdy się nie cofają, ale atakują mnie i wszystkich innych. Jak powiedział Skyeking, twój gołąb uważa cię za równego sobie - stoi na swoim. Ale także, jak ludzie, gołębie mają różne osobowości i sposoby komunikowania się i wyrażania swoich nastrojów i emocji.

#4 ·
Jeśli to samica, może dojrzewać i przygotowywać się do zrobienia gniazda na dnie swojej klatki. (Moje gołębie robią gniazdo z odchodów i piór... to bałagan, ale tak im się podoba. lol)
Jeśli chodzi o agresję w innych miejscach niż jej klatka, zdarzyło mi się to z kilkoma gołębiami. Po prostu zapominają, jak bardzo mnie lubiły i nazywają mnie "intruzem", gdziekolwiek się pojawię... może to właśnie robi ten ptak?

To tylko myśl :)

• Like
Reactions: MET_AXA
#6 · (Edited)
Niewiele można dodać do tego, co już zostało powiedziane, ale oto moje dwa grosze:

Jednym ze sposobów, aby to ująć, jest to, że gołąb stał się terytorialny i zaatakował cię.

Ale lepszym sposobem na powiedzenie tego samego jest to, że (s)he przyzwyczaił się do życia z tobą, uważa to za swój dom i już się ciebie nie boi, co jest w rzeczywistości wspaniałą wiadomością.

#7 ·
Pomocy - dlaczego mój domowy gołąb ciągle mnie atakuje!

Proszę o pomoc, znalazłem małego gołębia w zeszłym roku i wychowałem go, karmiąc strzykawką, a następnie niestrudzenie ręcznie, aż do niedawna. Ma teraz około 6 miesięcy i zawsze był taki kochający i uroczy, ale teraz zaczął bez powodu mnie atakować, nadymać się, robić dużo hałasu, a następnie gryźć i trzepać mnie skrzydłami jak szalony (co nawiasem mówiąc naprawdę boli). Ciągle mówiłem mu "nie niegrzeczny" i odpychałem go, ale on wciąż biegł w moją stronę, żeby mnie skrzywdzić. Miał pełną swobodę w tylnym pokoju, gdzie mieszkał również mój królik domowy, ale teraz udało mi się go złapać i włożyć do mojej starej transportera dla kota z odrobiną słomy, jedzenia, wody itp., ale wydaje się, że nie wyciągnął wniosków, za każdym razem, gdy zbliżam się do klatki, aby zmienić mu wodę/jedzenie itp., on wciąż próbuje mnie zaatakować, co mogę zrobić, aby powstrzymać to zachowanie, czy chce być wolny, czy jest nieszczęśliwy? Po prostu nie wiem, co zrobić najlepiej, wiem tylko, że nie mogę żyć z gołębiem, który chce mnie tak skrzywdzić, musiałem również przenieść mojego uroczego małego królika, ponieważ chował się w rogu, chowając się przed nim. Wydaje się to tak niewdzięcznym sposobem na odwdzięczenie się komuś za uratowanie życia! Proszę o pomoc, nie wiem, co robić?

#11 ·
Dla Tigon7504

Tigon7504,

Wychowałem gołębia od kilku dni i dożył prawie 18 lat. Miał czasami spory temperament i atakował mnie przez kilka chwil, a potem było dobrze. To było tak, jakby raz pozbył się agresji, wtedy był gotowy do działania. Pomyślałem, że to zachowanie gołębia, ponieważ miałem znajomą, która miała samicę gołębia, którą wychowała ręcznie i ten ptak czasami dostawał ataku i również ją atakował.

Najważniejsze, co odkryłem, to to, że jeśli je wychowałeś, nie możesz ich wypuścić na wolność, ponieważ nie wiedzą, jak przetrwać samodzielnie. Próbowałem wypuścić mojego pierwszego gołębia i prawie umarł z głodu. Miałem naprawdę szczęście, że go odzyskałem i nauczyłem się trudnej lekcji o wdrukowaniu i ptakach. Potem spędziliśmy razem wspaniałe 17 lat.

Kolejną rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę, jest to, że jest wiosna, a to oznacza okres lęgowy dla wielu zwierząt, co powoduje zmiany hormonalne, a czasem behawioralne. Twój gołąb może potrzebować przebywać z dala od królika przez jakiś czas, aż przejdzie przez Potrzebę Rozrodu.

Teraz mam dwa uratowane gołębie, które dostałem, gdy miały kilka miesięcy. Kiedy osiągnęły wiek rozrodczy, zaczęły być bardziej agresywne, a kiedy budują gniazdo lub przygotowują się do zniesienia jaja, samica staje się naprawdę zła i będzie mnie szarpać skrzydłami jak szalona, kiedy czyszczę klatkę. Po tym wiem, że przygotowuje się do zniesienia jaja.

Najlepszą rzeczą, jaką odkryłem w przypadku mojego pierwszego samca gołębia, było danie mu trochę czasu, kiedy był naprawdę agresywny. Aby chronić nas oboje, delikatnie zakładałem na niego bardzo lekką szmatkę, ostrożnie go podnosiłem, a następnie wkładałem do klatki i zakrywałem ją. To pomagało mu dość szybko się uspokoić.

Kilka przemyśleń na temat tego, jak radziłem sobie z agresywnymi zachowaniami mojego gołębia.

Tracey

Proszę o pomoc, znalazłem małego gołębia w zeszłym roku i wychowałem go, karmiąc strzykawką, a następnie niestrudzenie ręcznie, aż do niedawna, ma teraz około 6 miesięcy i zawsze był tak kochający i uroczy, ale teraz zaczął bez powodu mnie atakować, nadymać się, robić dużo hałasu, a następnie gryźć i trzaskać skrzydłami jak szalony (co nawiasem mówiąc naprawdę boli), ciągle mówiłem mu "nie niegrzeczny" i odpychałem go, ale on wciąż biegł w moją stronę, żeby mnie skrzywdzić, miał pełną swobodę w tylnym pokoju, w którym mieszkał również mój królik domowy, ale teraz udało mi się go złapać i włożyć do mojej starej transportera dla kota z trochę słomy, jedzenia, wody itp., ale wydaje się, że nie wyciągnął wniosków, za każdym razem, gdy zbliżam się do klatki, aby zmienić jego wodę/jedzenie itp., on wciąż próbuje mnie zaatakować, co mogę zrobić, aby powstrzymać to zachowanie, czy chce być wolny, czy jest nieszczęśliwy? Po prostu nie wiem, co zrobić najlepiej, wszystko, co wiem, to to, że nie mogę żyć z gołębiem, który chce mnie skrzywdzić, musiałem również przenieść mojego uroczego małego królika, ponieważ chował się w rogu, chowając się przed nim. To po prostu wydaje się tak niewdzięcznym sposobem na odpłacenie komuś za uratowanie życia! Proszę o pomoc, nie wiem, co robić?

#8 ·
tigon,

Twój gołąb nie jest niewdzięczny ani nie próbuje cię skrzywdzić, po prostu twoje dziecko dorosło i robi normalne rzeczy, które robią normalne dorosłe gołębie w stadzie z innymi, a ty jesteś jego towarzyszem stada. Gołębie są bardzo towarzyskie i po prostu wchodzi z tobą w interakcje na normalnych warunkach gołębi. Jeśli nie znajdziesz mu partnera, może się z tobą związać i uznać cię za swoją drugą połówkę - wtedy, tak jak mój gołąb, może być zdenerwowany, gdy cię przy nim nie ma, a wtedy czeka cię prawdziwe dziobanie! Po prostu obserwuj go uważnie, a wkrótce zrozumiesz, co oznaczają jego różne zachowania - w końcu to właśnie sprawia, że ​​relacja z istotą z innego gatunku jest tak niesamowicie interesująca.

#9 ·
Dałem mojemu gołębiowi trochę przestrzeni wokół klatki i miejsca gniazdowania i była dość miła. Właściwie nigdy mnie nie dziobnęła, chociaż próbowała kilka razy, kiedy byłem w pobliżu jej klatki, przesuwając różne rzeczy. W ogóle nie upuściła krwi. Dzięki za wszystkie opinie; teraz mogę poruszać się wokół niej pewniej niż wtedy, gdy czułem, że zrobiłem coś, co nieumyślnie wzbudziło jej gniew.

#10 ·
tigon,

Być może twój gołąb po prostu czuje się zaniedbany. Chociaż jest to normalne zachowanie wobec innych gołębi w stadzie, jeśli spędzasz wystarczająco dużo czasu z gołębiem, w wieku 6 miesięcy powinien się z tobą związać i uważać cię za swojego partnera. Akurat mam też 6-miesięcznego gołębia, więc mówię z własnego doświadczenia.

Odkryłem również, że "kary, aby dać mu nauczkę" nie działają. Gołębie to bardzo dumne i niezależne istoty i w przeciwieństwie do psa, gołąb nigdy nie zaakceptuje człowieka jako "przywódcy stada".

Jedyne, co moim zdaniem działa, to życzliwość. Kiedy gołąb mnie atakuje, staram się delikatnie pogłaskać go po plecach. Zazwyczaj przestają. Trochę walki z nim też jest w porządku, o ile to tylko zabawa dla was obojga.

Nawiasem mówiąc, uważam za dziwne, że zaczął cię atakować dopiero w wieku 6 miesięcy i tak nagle. Przynajmniej z mojego doświadczenia robili to znacznie wcześniej, nawet te, które wychowałem.

#12 ·
samiec gołębia atakuje ?????

Mój samiec gołębia robi to samo .... zaczyna się puszyć i gruchać, gdy się do niego zbliżam, jeśli próbuję go pogłaskać, atakuje mnie .....:(....nigdy tak się nie zachowywał, znalazłem go w wieku około 4 tygodni i mam go już 3 miesiące ..... ludzie mówią, że to jego nastolatki, ale czy to nastawienie zniknie u samca gołębia ???????

#15 ·
Musisz zrozumieć, że masz samca gołębia. On chroni swoje terytorium. Jeśli dałeś mu klatkę do życia, będzie gryzł i uderzał skrzydłami, jeśli wejdziesz na jego teren, ponieważ uważa to za swoją własność. Jeśli pozwoliłeś mu na swobodne latanie wokół domu, może również ugryźć cię w dowolnym miejscu, w którym wolno mu było przebywać, on po prostu chroni swoje terytorium. Jest bardzo normalnym samcem gołębia, który dostosowuje się do ludzkiego świata. Potraktuj to jako komplement.

Musisz także ograniczyć jego dostęp do dowolnego obszaru, jeśli nie chcesz, żeby cię gryzł, i czyścić jego klatkę tylko wtedy, gdy go w niej nie ma. Samce gołębi będą rościć sobie prawo do terytorium. Czasami samice też tak robią.

#16 ·
Tak, jak powiedział Skyeking, to normalne zachowanie gołębi. On po prostu chroni swoje terytorium. Na wolności, a nawet w gołębniku, to instynktowne zachowanie byłoby bardzo ważne. Musiałby chronić swoje gniazdo i partnera oraz swoje młode przed intruzami. To wbudowane zachowanie. Tak mają być. Mamy gołębia, który mieszka z nami w domu, ponieważ jest niepełnosprawny, i kiedy sięgasz do jego klatki, żeby go wyjąć, nakarmić lub napoić, staje się bardzo terytorialny. Kiedy jest na swojej półce, gdzie spędza dużo czasu, gdy jesteśmy w domu, jest tak samo. Ale jeśli po prostu go trzymamy, jest wspaniały. Lubi być trzymany. Po prostu chroni obszary, które uważa za swoje. Nie zmienisz tego, co jest instynktowne u ptaka. On nie jest psem. Kiedy masz ptaka, musisz szanować go za to, kim jest, i cieszyć się nim za to, kim jest. One nie są pluszowymi misiami do przytulania, kiedy chcesz. One przyjdą do ciebie na swoich warunkach. Relacja z ptakiem jest zawsze na ich warunkach. Ale to w porządku. Karm je smakołykami, a kiedy dowiedzą się, jak bardzo je lubią, przyjdą do ciebie. Tego chcesz, żeby chciał do ciebie przyjść. Gołębie to wspaniałe zwierzęta domowe, ale budowanie relacji wymaga czasu i cierpliwości oraz zrozumienia ich instynktów i zachowań. Ponadto powinny mieć dużo czasu poza klatką na ćwiczenia. Są bardzo mądrymi ptakami, a bycie cały czas zamkniętym, samemu, jest dla nich bardzo monotonne i nudne.

#17 ·
O ile twój gołąb nie jest z tobą związany, stanie się terytorialny, zwłaszcza jeśli jest w cyklu lęgowym. Gołębie stają się również nieco porywcze w okresie dojrzewania. Moja samica gołębia ma teraz samca, z którym jest związana i chociaż z tego powodu nie wchodzi już ze mną w interakcje, to rodzaj błogosławieństwa, ponieważ wcześniej ciągle potrzebowała mojej uwagi. Nadal spędzam czas poza ich klatką i rozmawiam z nimi, obserwuję, jak latają i jedzą, czyszczą się nawzajem, tańczą i gruchają. To naprawdę słodkie zwierzaki, ale są pewne zachowania, których powinieneś się spodziewać, jeśli zamierzasz mieć gołębia jako zwierzę domowe. Jednym z nich jest to, że roszczą sobie prawo do swojej własności i stają się o nią dość terytorialne. Lubię się z tego śmiać, gdy mój ptak dziobie mnie, gdy czyszczę jego klatkę lub go karmię. Ich dzioby są również dość miękkie i tępe i nie boli to zbytnio.

#18 · (Edited)
Głaskanie ptaków może skończyć się policzkiem

Myślę, że ludzie muszą pamiętać, że "głaskanie" ptaków to całkowicie ludzka lub przynajmniej "ssacza" rzecz - więc jeśli sięgasz do swojego ptaka otwartą dłonią, może go to zaniepokoić, pomimo twoich dobrych intencji. Przeważnie ptaki nie lubią być głaskane i większość nie lubi być głaskana - a jeśli lubią, mogą to interpretować jako coś seksualnego. Bardziej prawdopodobne, że w powyższych przykładach te gołębie mogą uznać twoje próby głaskania za coś agresywnego (jakby twoja otwarta dłoń była skrzydłem gotowym do uderzenia ich). I jak ludzie wspomnieli, policzkowanie ciebie jest również znakiem, że czują się jak w domu i że wkraczasz w ich przestrzeń.

Osobiście uważam, że najlepiej jest wchodzić w interakcje z gołębiem lub grzywaczem bez głaskania go. Pozwól im usiąść na ramieniu lub ramieniu i na tym poprzestań - ale nie ma potrzeby ich głaskać. Jeśli chcesz zwierzaka, którego możesz "głaskać", pies lub kot docenią to o wiele bardziej!

Uważam, że moje gołębie najlepiej cieszą się moim towarzystwem, jeśli pozwalam im do mnie przyjść, we własnym tempie. Wypuszczam je z klatek - zwykle robią kilka okrążeń po pokoju, a potem uspokajają się - jeśli siedzę w pobliżu i wydaję gruchające dźwięki (lub po prostu z nimi rozmawiam), przylatują prosto do mnie i lądują na moich ramionach. Jeśli mam garść nasion, przylatują jeszcze szybciej. Kiedy skończą jeść, zwykle po prostu spędzają czas ze mną i często zasypiają na moim ramieniu lub ramieniu. Ale unikam ich głaskania, ponieważ zasadniczo tego nie lubią - i mogą to interpretować jako coś seksualnego, a ja nie chcę zachęcać do składania jaj!

Image

Image

Jeśli chcę coś pogłaskać, mam Rusty:
Image

i Skippy:
Image

#36 ·
Głaskanie ptaków może oznaczać prośbę o policzek

Myślę, że ludzie muszą pamiętać, że "głaskanie" ptaków to całkowicie ludzka lub przynajmniej "ssacza" rzecz - więc jeśli sięgasz do swojego ptaka otwartą dłonią, może go to zaniepokoić, pomimo twoich dobrych intencji. Przeważnie ptaki nie lubią być głaskane, a większość nie lubi być głaskana - a jeśli lubią, mogą to interpretować jako coś seksualnego. Bardziej prawdopodobne jest, że w powyższych przykładach te gołębie mogą uznać twoje próby pogłaskania ich za coś agresywnego (jakby twoja otwarta dłoń była skrzydłem gotowym do uderzenia ich). I jak wspomnieli ludzie, uderzanie w ciebie jest również znakiem, że czują się jak w domu i że wkraczasz w ich przestrzeń.

Osobiście uważam, że najlepiej jest wchodzić w interakcje z gołębiem lub gołębicą bez głaskania ich. Pozwól im usiąść na ramieniu lub ramieniu i na tym poprzestań - ale nie ma potrzeby ich głaskać. Jeśli chcesz zwierzaka, którego możesz "głaskać", pies lub kot docenią to o wiele bardziej!

Uważam, że moje gołębie najlepiej cieszą się moim towarzystwem, jeśli pozwalam im do mnie przyjść, we własnym tempie. Wypuszczam je z klatek - zwykle robią kilka okrążeń po pokoju, a potem siadają - jeśli siedzę w pobliżu i wydaję gruchające dźwięki (lub po prostu z nimi rozmawiam), przylatują prosto do mnie i lądują na moich ramionach. Jeśli mam garść nasion, przylatują jeszcze szybciej. Kiedy skończą jeść, zwykle po prostu spędzają czas ze mną i często zasypiają na moim ramieniu lub ramieniu. Ale unikam głaskania ich, ponieważ zasadniczo tego nie lubią - i mogą to interpretować jako coś seksualnego, a ja nie chcę zachęcać do składania jaj!

Image

Image

Jeśli chcę coś pogłaskać, mam Rusty:
Image

i Skippy:
Image
Piękny ptak, a twoje psy są super urocze.

#20 ·
agresywne zachowanie

Nawet moja samica gołębia bez dzioba może się zdenerwować. Czy jest coś lub o określonej porze dnia, co inicjuje jej zachowanie? Wiem, że mój ptak denerwuje się, gdy jest zmęczona (wczesnym rankiem lub wieczorem) i na swoim "łóżku". Nie chce, żebyś była blisko jej "łóżka". Więc teraz, kiedy to wiem, zostawiam ją w spokoju i szanuję jej przestrzeń.

#22 · (Edited)
Psy

Zdjęcie górnego psa (Rusty) to Rat Terrier. Zdjęcie dolnego psa (Skippy) ma być Jack Russell Terrier, ale może być tam też coś innego. Ale Skippy zdecydowanie ma osobowość Jack Russell. Oba zostały uratowane z Philadelphia SPCA. Rusty, Rat Terrier, ma łagodniejszą osobowość. Ale oba szaleją, gdy widzą wiewiórki!

Doprowadziłem do tego, że tolerują moje swobodnie latające ptaki i nie są otwarcie agresywne - ale nigdy im nie ufam z nimi sam na sam.

I wracając do tematu ptaków - nawet moja bardzo oswojona i przyjazna papużka Bourke pokazana poniżej (o imieniu Twitter), która nigdy mnie nie gryzie, nadal nie lubi, gdy wkładam ręce do jej klatki. Nawet gdy wkładam tam jedzenie, "warczy" na moje ręce w swojej przestrzeni - chociaż jest całkowicie nieagresywna w stosunku do moich rąk, gdy jest poza klatką. I chociaż jest całkowicie oswojona i przyjazna - siedzi na moim ramieniu godzinami - wcale nie lubi głaskania, więc szanuję ją i tego nie próbuję.

#24 ·
Papugi Bourke'a

Papugi Bourke'a to wspaniałe małe ptaki. Są mniej agresywne niż papużki faliste (moje nigdy nie gryzą) i dobrze dogadują się z gołębiami i innymi nieagresywnymi ptakami. Zazwyczaj też nie żują roślin domowych ani innych rzeczy.

Image

Mój drugi Bourke, o imieniu Rosella, ponieważ ma więcej kolorów - trochę jak australijska Rosella:
Image

Mam również papugę szkarłatną. Jest równie przyjazna i nieagresywna, ale nieco trudniejsza do oswojenia. Moja jest w pełni latająca i niezbyt się mnie boi - i od czasu do czasu na mnie ląduje - ale wciąż boi się usiąść na mojej dłoni, chyba że zdecyduje się na niej wylądować.

Image

Wcześniej miałem o wiele bardziej oswojoną, która niestety zmarła na chorobę rozszerzenia żołądka. Mam nadzieję, że uda mi się sprawić, by moja nowa szkarłatna pierś była tak przyjazna, jak ta.

Image

#26 ·
zachowanie ptaków

Wow! Nigdy nie widziałem Bourke'a w kolorze brzoskwiniowym. Co za piękność!
Ptasie są urocze, prawda?;)
Pomyślałem, że ptaki są jak "Bostończycy". Daj im przestrzeń, a zbliżą się do ciebie (może), ale tylko na swoich warunkach! :p
Patches (jeden z moich nimf) jest słodki jak miód rano, ale o 18:00 krzyczy i ugryzie cię. To robi i z szacunku dla niego. Zostawiam go w spokoju w nocy, a potem kładę go do łóżka o 18:30-19:00
Nie narzucam mu swojej woli.
Mój gołąb też tak ma.
Obserwuj zachowania i 'wyzwalacze', które sprawiają, że jest agresywny.
Szanuj go i daj mu przestrzeń.;)

#27 ·
Obserwacja ptaków

Myślę, że 99% problemów, jakie ludzie mają z ptakami domowymi, wynika z nieprawidłowego "odczytywania" emocji ptaka. Ptaki z rodziny papug, zwłaszcza, ostrzegają ludzi, gdy przesadzają, ale ludzie nie "słuchają" i zostają ugryzieni. Ale wszystkie ptaki też to robią. Nawet moje małe zięby się boją i reagują na delikatne traktowanie.